2010. április 10. időjárása + előrejelzés: Zivatar is lehet!

Ma 2010. április 10-e, szombat van. A mai napon Pécelen a délelőtti borongós idő után délután lassanként feloszlottak a felhők, és kisütött a nap. A napsütés azonban nem tartott sokáig, mert délután 4 óra tájban sötétebb gomolyfelhők jelentek meg, 17:30 körül rövid zápor vonult át, amit este 18-20 óráig további záporok követtek. 19 óra körül teljes  szivárványt lehetett látni, a másodlagos szivárvány íve is gyengén látszott. A legenda szerint a kettős szivárvány, ha megjelenik, és kívánunk valamit, akkor az biztos, hogy teljesülni fog. A szivárványt az alábbi fotó, és videó mutatja:

szivárvány, rainbow 10 april 2010

szivárvány, rainbow 10 april 2010

A szerdai előrejelzésben beharangozott esők nem a leírtak szerint jöttek meg, mivel az ország középső részén (beleértve Pest megyét, és Budapestet), és északkkeleti részén fordultak elő. Salgótarján környékén zivatar is előfordult. De mi várható a következő napokban a jelenlegi előrejelzések szerint?

A metnet.hu előrejelzése szerint éjszaka szórványosan fordulhat elő további eső, zápor. A reggeli hőmérsékletek 2 °C és 7 °C közé csökkennek. A szél megélénkülhet.

Vasárnap már a reggeli órákban a napsütéses területeken növekedésnek indulhat a gomolyfelhőzet, és kialakulhat kisebb zápor. Napközben a levegő mindössze 9 °C, és 14 °C közé melegszik csak, mivel többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet! – Alkalom adódhet villámok és mennydörgések megörökítésére. Az északkeleti szél főleg északkeleten erősödhet meg, máshol csak élénk marad.

Saját tapasztalataim szerint a hevesebb záporok, zivatarok megoszlása a széliránytól, és az aznapi napsütésből származó hőenergiától erősen függ. Ha nem alakul ki reggel összefüggő rétegfelhő, az északkeleti szél mellett a zivatarokat elsősorban az északkeleti országrészre (Északi-középhegység: Börzsöny-Cserhát, Mátra, Bükk, Zempléni-hegység környezete), a Dunántúli középhegység területére, illetve a Mecsek  térségére várom. Ilyen szélirány mellett Budapest környékére egy, a Cserhát-Mátra környezetében kialakuló zivatar sodródhat le, amelyet a Gödöllői dombság erősíthet fel. További zivatarok alakulhatnak ki az Észak-Alföldi területeken, a Balaton térségében, Pécsett és környékén, esetleg a Délkeleti országrész határ menti részén (Gyula, Békéscsaba, és Szeged környéke), A Kisalföld északkeleti részén, illetve szórványosan az Alföldön.

Hétfőtől csütörtökig további esők várhatók élénk északkeleti-keleti széllel, 9 °C és 14 °C közötti hőmérsékletekkel. Pénteken az esők esélye lecsökken, a hőmérséklet 18 °C is lehet, de a reggeli hőmérséklet 1 °C-ra is süllyedhet. Lassú melegedés, és szárazabb időjárás várható a jövő hét végén.

2010. április 11. 21:49 frissítés:

Összefüggő rétegfelhők miatt komolyabb vihar nem tudott kialakulni, az alacsony hőmérséklet, és az elégtelen mennyiségű napsugárzás miatt.

Végeredményben egy-két nagyon gyenge zivatar alakult ki a Kisalföld szlovák határ mentén

Kisebb esők, vagy záporok alakultak ki a Balaton környékén, a Dunántúli középhegységben, Pest megyében a Cserhát hegységtől délnyugatra, illetve Somogy, és Tolna megyében a Balaton, és a Mecsek között, illetve a Zempléni hegység környezetében. A Mátra hegységben kisebb hózáporok is kialakultak. Nem alakult ki eső Szegeden, és Délkelet-Magyarországon.

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

2 Responses to 2010. április 10. időjárása + előrejelzés: Zivatar is lehet!

  1. Visszajelzés: Tweets that mention 2010. április 10. időjárása + előrejelzés: Zivatar is lehet! « Csengeri’s Blog -- Topsy.com

  2. Visszajelzés: Get ready for the rise in 2011!!! « Csengeri's Blog

Hozzászólás