Zivatarok alakulnak ki az országban 2010. április 14-én!

Elszórt zivatarok alakulnak országszerte! Az első gomolyfelhők dél körül jelentek meg, amik folyamatosan növekednek, vagy újraképzdőnek. Az áramlási irány DNY-ÉK-i. Most 2010. április 14. 18:34 perc van. Az OMSZ honlapjáról letölthető radarkép így néz ki:

14apr201001.jpg

Az esőt szokás szerint a radarkép alján levő skála jelzi kéktől a pirosig. Villámtérkép:

A piros pöttyök az ezekben a percekben lecsapott villámokat, a sárgák az előző órában lecsapott villámokat mutatják. Aki szeretne felvételeket készíteni a villámlásról, dörgésről, a ma este megfelelő alkalom lehet!

Frissítés 21:28 perckor:

A két legszebb kép, amiket sikerült készíteni:

Még napközben egy éppen zivatarfelhővé alakuló gomolyfelhő, illetve 20:54 perckor egy látványos villámot, amely a Budapest felett tomboló zivatarfelhő egészét megvilágította.

Ezek a felvételek az alábbi linkeken is elérhetőek:

http://www.metnet.hu/?m=keptar&i=14197

http://www.metnet.hu/?m=keptar&i=14195

Mindezen felül egy látványos animációt is készítettem az ez utóbbi zivatarfelhő kialakulását ábrázoló fotókból:

Ezek a villámfotók a fényképezőgép nyomógombjára erősített alumíniumból készített egyszerű szerkezettel valósul meg. A szerkezet a gép exponáló gombját egy, a gomb fölé kinyúló lemezlapba helyezett csavar segítségével nyomja, amit be- és ki lehet csavarozni. Az eredeti terv szerint nem egy csavar, hanem egy gumi, amely az előzőekben leírt, és a lemez alján található csavart fogta volna össze az alábbi videó szerint:

A fémszerkezet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék laboratóriumában készült egy régi számítógép-tápegységet borító alumíniumházból. Néhány kép:

Az éjszakai zivatarfelhő alakulásról szóló videóban a képek 8 másodperces időközönként készültek. A videó alátámasztja, hogy a fényképezőgép sorozatkép üzemmódja, és ez a kioldó szerkezet együtt nemcsak a villámok egyszerűbb megörökítésére alkalmas, hanem az éjszakai zivatarfelhők mozgásának követésére is, sőt, segítségével az éjszaka kialakuló felhőfajták könnyen megkülönböztethetőek egymástól, mivel az emberi szem számára elmosódó körvonalak a magas fényérzékenységű kamera felvételein láthatóvá tehetők.

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: