Tomboló zivatarok 2011. július 19-én, Pécelen

2011. július 19-én késő délután óriási viharok alakultak ki az ország délnyugati részén, amit az alábbi radarkép is mutat:

radar1

radar1

A viharrendszer továbbterjedt észak-északkelet irányába, gyakorlatilag nyílegyenesen Budapest felé. Este fél 9 előtt azonban úgy tűnt, már csak gyenge átlagos vihar várható.

Azonban 15 perc alatt újraerősödött és heves láncolattá fejlődtek a zivatarfelhők. Az alábbi (15 perccel később készült) radarképen a piros színű sáv jelzi:

A vihar 21 órakor ért Pécelre, ahogy ez a radarkép mutatja:

A zivatarláncolat közeledését, valamint az előtte kialakuló peremfelhőt az alábbi kép mutatja, amely 20:48-kor készült:

A felhő érkezését, a vele járó villámlást az alábbi videók is megörökítették:

Több villám csapott 2 km-nél közelebbre. Az utolsó videóban 2 perc 22 másodperckor is látszó közelre csapó villámot sikerült is lefényképezni (21:10 perc):

Ezek után éjfélig átmenetileg szünetelt a villámlás (bár időnként még ebben az időközben is lehetett látni felvillanást, lehetett hallani dörgést is) Éjfél körül azonban újabb heves zivatarok érkeztek. A 0 óra 15 perckor készült radarképen jól látszik, hogy a vihar először Budapest területét kebelezte be:

Majd továbbterjedt Pécel felé:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett radarképekből készítettem egy videót, amelyen jól látszanak július 18-a, és 20-a közötti időszakban kialakult zivatarfelhők, többek között az ezen a napon kialakult viharok is:

A viharokról készült hangfelvételeket az alábbi linkeken lehet meghallgatni:

http://www.freesound.org/samplesViewSingle.php?id=125070

http://www.freesound.org/samplesViewSingle.php?id=125071

http://www.freesound.org/samplesViewSingle.php?id=125072

http://www.freesound.org/samplesViewSingle.php?id=125073

További képeket lehet megtekinteni a www.csengeri.site11.com, illetve a www.csengeri.site11.com/fotok.html weboldalon.

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

One Response to Tomboló zivatarok 2011. július 19-én, Pécelen

  1. Visszajelzés: ****** 2011. július ****** « Csengeri's Blog

Hozzászólás