***** 2012. szeptember *****

2012. szeptember elején folytatódott az augusztusi száraz idő. Bár az első napon éppen egy hidegfront vonult át az ország fölött, a nyugati országrészben okozott jelentős csapadékot, a Duna-Tisza közén viszont csak gyenge záporok alakultak ki.

Ez után 3 napos száraz időszak következett, majd 5-én újabb hidegfront érkezett, amely csak szórványosan okozott kisebb záport, zivatart. Pécel északi peremén gyenge eső esett, a legnagyobb részén azonban csak mennydörgéseket lehetett hallani. Így lakóhelyemre nézve ez a nap is csapadékmentes volt.

Másnap hajnalban is kialakultak a déli és a keleti országrészben záporok, zivatarok, ám ezek szintén elkerülték Pécelt. Ez után hidegfronti hatás vette kezdetét. A szárazság szeptember 12-éig tartott. 13-án markáns hidegfront érkezett, amely a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén (Pécelen is) kiadós esőt okozott. Az esőzésnek másnap este lett vége.

15-e és 18-a között újra száraz napok érkeztek, majd 19-én újabb hidegfront vonult át az országon. A front többfelé okozott kiadós esőt. Előterében még a délután folyamán nagyjából Budapest délkeleti részétől keletre (Pécel is) alakult ki egy igen intenzív zápor, amit távoli mennydörgések kísértek. A lezúduló eső felhőszakadás intenzitású volt.

A front mögött ismét száraz, napos idő jött.

Ez után 4 napig újabb csendes idő jött. Az őszi napéj-egyenlőség után szeptember 24-én melegfront, utána hajnalban igen heves zivatarral hidegfront érkezett! A zivatarok Budapest déli részén és Pécelen is keresztül mentek leütő villámokat és intenzív, szélviharos esőt okozva:

Hangfelvétel:

http://www.freesound.org/people/csengeri/sounds/165813/

A vihar nyári zivatarokat megszégyenítő hevességgel tombolt!

A hónap hátralevő napjaiban is gyakran voltak rövid záporokkal tarkított időjárással jellemezhető napok.

Az utolsó napon szivárványt lehetett megfigyelni a nyugati égbolton.

A hónap utolsó napjaiban Pécelen aránylag csapadékos, az átlagosnál melegebb idő volt.

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Hozzászólás