Múzeumok éjszakája 2011 a BME-n – vízrakéta

A vízrakéta tulajdonképpen egy nyitott tartály, amiben sűrített levegő és víz keveréke van. A rakétát a túlnyomás hajtja előre (fölfele). A BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéken (http://www.energia.bme.hu) a kísérlethez használt vízrakéta egy üdítős palack, amiben a levegőt a légköri nyomás 5-szörösére komprimálják (sűrítik).

A vízrakéta kilövése 4 szakaszból áll.

Az első szakaszban a kilövőcsőről lecsúszik a rakéta.

A második szakaszban a palackból eltávozik a víz.

A harmadik szakaszban a belső nyomás és a légköri nyomás különbségének kiegyenlítődése folytán a levegő kiáramlása hajtja előre a palackot.

Az alábbi videófelvételből kivágott képkockák és a hangfelvétel kivágatát végigelemezve ezek a szakaszok kitűnően elkülöníthetők:

A képek között mindössze 1/30-ad másodperc a különbség. Ennél a kilövésnél az első szakasz 1/10 másodpercnyi (3 képkockányi), a második szakasz kb. 1/20 másodpercnyi (2 képkockányi) idő alatt játszódott le. A kilövésről készült hangfelvétel is készült. A hangfelvétel grafikonján egyértelműen kiolvasható a 2. szakasz hossza a két hangrobbanás (a víz kiáramlásából fakadó nyomásugrások) között, ami 0,052 másodperc:

A negyedik szakaszban a palackot felfelé már csak a lendület mozgatja, mielőtt visszaesne az a földre. A harmadik és a negyedik szakasz közötti átmenetet nehéz meghatározni. Jelen esetben a sűrített levegő-víz térfogataránya 5:1-hez volt.

Kísérletezések során kiderült, hogy ha csak víz lenne a rakétában, kilövéskor mindössze kb. 3-4 méter magasra, ha csak levegő lenne benne, kb. 10 méter magasra emelkedne. A keverék optimális arányszáma 1:3 víz-levegő, ekkor 20 méteres magasságig is képes felrepülni a palack. A kilövésről készült videó megtekinthető itt:

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

2 Responses to Múzeumok éjszakája 2011 a BME-n – vízrakéta

  1. Könczöl Sándor says:

    Gratulálok Zoli!
    Nagyon jó amit csinált.
    K. Sanyi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: