2011. május 21. Zivatarok

2011. május 21-én Nyugat fele délelőtt 11 óra után ezek a gomolyfelhők jelentek meg (on 21st May 2011 these clouds towered up at 11am):

Déltájban egyre több gomolyfelhő emelkedett a magasba (At 12am more and more cumuli towered up to the sky):

https://i2.wp.com/syttva.bay.livefilestore.com/y1pywo5fPjOIdJQSd__ZSjAvLm1_oilsKxUzBF5xt9HVpzgSUZ6sSDVjxaeacpC63fAXAYm8ws_8Wk1QmSCwbE7EPo0jACgPotk/majus21%20(9).JPG

Ekkor jött egy mókás ám emlékezetes családi esemény, örökbe fogadtunk két kis korcs kutyát a Noé Állatotthontól (Cibere és Kisfiú). (At this time we adopted two nice puppies):

Cibere kíváncsi volt, merre megy az autó:

A közeli állatotthonból nézve már kialakult egy zivatar, égdörgést lehetett hallani délnyugat felé:

Később, 15 óra után a felhő fölénk húzódott és halk dörgéseket lehetett belőle hallani (After a while at 3pm a new cloud moved toward us and we heard some calm thunder from there.):

Egy kisebb tornyos gomolyfelhő képződött északnyugat felé (a new cumulus congestus appeared to NorthWest, photo is zoomed in):

Észak felé egy másik, masszívabb gomolyfelhő kezdett feltornyosulni (viewing to North a more massive cumulus cloud began to rise):

A képeken jól látszik, hogy a nedvesség folyamatos kondenzációja következtében felszabaduló hő (látens hő) miatt a felhő alapja is szétterjedt. Ez is jelzi, hogy a felhőképződés (kondenzáció) egyre nagyobb felületen megy végbe a felszín fölött a kondenzációs magasságban, (abban a magasságban, ahol a levegőnek – állandó nyomáson a hőmérsékletet csökkentve – parciális vízgőznyomása a telítési nyomással lesz egyenlő).

A felhő teteje ezen a képen már elérte a troposzféra tetejét és vízszintes irányban terjeszkedik. Ekkor szaknyelven már cumulonimbus calvus (korai stádiumban levő zivatarfelhő) a neve. Folyamatos a vízszintes terjeszkedése a felhő tetejének (meteorológiában ezt üllőnek nevezik). Azonban alulról valamiért (valószínűleg az előző zivatarfelhő maradványának árnyéka miatt) alulról megszünt a feláramlás, kisebb záport okozhatott:

Egy ilyen rövid életű zivatarfelhő alatt napsütéses eső van (“a tipikus valahonnan ide fújta a szél az esőt idő”. Ez azonban nem azért van, mert oda fújta a szél, hanem valójában a felhő tartalma hullik alá kb 5-10 percig, egy igen rövid ideig tartó zápor!) Délkelet-dél felé újabb torony (new tower to East):

Közvetlenül fölöttünk is kialakult az előzőekhez hasonló felhőtorony, ami nagycseppes esőt, záport, végül mennydörgést okozott.(A new cloud tower rose just above us and the rain began to fall in heavy drops and after a while it caused thunder as well)

17 óra körül egy újabb felhő kezdett kialakulni keletre (a new cloud emerged at 5pm to East):

Még egy újabb nyugatra (a new one to West):

Keletre (to East):

Nyugatra (To West):

Kelet felé már cumulonimbus calvus (to East):

Nyugatra (To West):

Délre a másik torony (to South, the another tower):

Este 20 óra körül újabb tartósabb zivatar alakult ki délnyugatra, ez 2 óra hosszán keresztül életben maradt. Rengeteg villámot idézett elő. In the evening at 8pm a new thundershower developed and lasted for 2 hours, producing a lot of lightning) Csak néhány a sok közül, további képek itt: (Just a few photoes):


Érdekességképp megjegyezhető, hogy a villámok száma este 20 óra után (naplemente) nem csökkent, hanem nőtt. 20 órakor a villámtérkép:

2630 villámról este 22:30 körülre 8129-re nőtt a villámok száma, ez volt a maximum, utána drasztikusan csökkentek a villámok.

Kivételesen erős volt a nedvesség összeáramlása ezen a napon hazánk fölött.

Videók:

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: