2010. augusztus 4-e, 5-e és 7-e zivatarok

2010. augusztus 4-8ig nyaralni voltam Erdélyben egy buszos kiránduláson. Azonban ez az esemény nem múlt el zivatarok nélkül: 2010. augusztus 4-én, 5-ém és 7-én is hallottam mennydörgéseket. Még több:

2010. augusztus 4-én a kalotaszegi medencében alakultak ki zivatarok. A felhő üllő alakú tetejéről a buszon készült egy kép:

Beljebb érve egy településen megállva hallani lehetett a messzi mély morajlásokat, ami arra utalt, hogy igen intenzív zivatarról van szó. Azonban 1 óra múlva a vihar veszített erejéből és Kolozsvár térségébe érve záporrá gyengült.

Kelet-délkelet felé beljebb haladva este Göcs településén a szálláshelyre érve egy újabb zápor képződött a naplemente fényében:

2010. augusztus 5-én a nap legnagyobb részében úgy tűnt hogy derült, napos idő lesz, míg Székelyudvarhely felé tartva Farkaslaka térségéből délkelet felé nézve 17 óra körül vonalba rendezett zivatarok alakultak ki (squall line).

A vihar közeledését jelzi a képen a sötétség és az árnyékos gomolyfelhők:

Délkelet felé nézve a piactérről:

A két kép között kb. 10 perc telt el.

Videó is készült a már közel levő vihar villámairól:

Ahogy a vihar közeledett, a szél hirtelen megerősödött. Hogy milyen erős volt a szél: A faház mögötti nyírfa elhajlott, a bolt tulajdonosa pedig ragasztóval próbálja a szél által megtépett vásznat visszaerősíteni:

Újabb videó ami menet közben készült:

A vihar miatt az egyik betervezett programot (Orbán Balázs sírhelyének látogatása, ahová 12 székelykapu vezet fel) ezen a napon a lezúduló nagy mennyiségű eső miatt el kellett halasztani.

2010. augusztus 7-én Székelyudvarhelyen fél 3-kor éjszaka heves zivatarok vonultak át a város fölött, villámcsapás miatt az áram aznap este helyi idő szerint 18:30-ig nem volt. Sajnos felvételeket nem tudtam csinálni. A Gyilkos tótól Székelyudvarhely felé tartva azonban újabb felhők alakultak ki.

Késő délután egy közeli viharfelhő képződött 17 óra körül délkeleti irányba. Ekkor Székelyudvarhelyen túl mentünk, mivel Orbán Balázs sírját látogattuk meg (ami a 2 nappal az előtti vihar miatt nem volt lehetséges).

Orbán Balázs sírjának látogatása közben lehetett látni a feltornyosuló gomolyfelhőket és morajlásokat is lehetett a felhőből hallani.

Visszaérve a városba eleinte úgy tünt, hogy a vihar feloszlik. Azonban figyelmes lettem egy igen erős turbulenciára:

Nyugat felé nézve:

10 perccel később fölfelé nézve:

Visszaérve a szállásra néhány videót is sikerült csinálni:

Az eső egészen este 21 óráig esett.

Érdekességképp megjegyezhető, hogy Székelyföldön kb 5-ször több villámcsapás fordul elő, mint Magyaroroszágon:

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: