2010. augusztus 3. hidegfront

Percről percre:

A front hatására késő délelőtt (11 óra körül) A Bakony hegységében kialakult egy kisebb zivatar, majd egy egész zivatarláncolat a Tihany-Visegrád vonalban. Sopron környékén is kialakult egy rövidebb életű zivatar.

A láncolat Móron 2-3 cm átmérőjű jégdarabokból álló jégeső okozott károkat kb 13 óra körül. Időközben Keszthely környékén és 13:45 után a Balaton térségében is heves zivatarok alakultak ki.

A viharláncolat a Balaton térségét 15:30 perc után elhagyta, miközben annak északi része Budapest előtt a Budai-hegységet elérve oszlott szét és Budapest területén így száraz hidegfront lett.

16:00 óra körül a megmaradt rész összeolvadt és Dunaújváros felé vette útját. Ezzel egy időben az ország délnyugati-nyugati határán további zivatarok léptek be az országba.

16:30 perc körül a Dunaújvárosi zivatar terjedési iránya az eredetileg nyugat-keleti irányból kissé délnyugat-északkeleti irányba változott. Eközben ugyanennek a zivatarnak az üllő alakú teteje a Főváros térségét kezdi bekebelezni. Látványos mammatusok jelentek meg a régióban. Budapest nyugati részében az http://www.idokep.hu saját fejlesztésű radarjának képeit figyelembe véve kissé erősödött.

17 óra körül a zivatar ismét irányt változtatott, méghozzá most az ellenkező irányba. Kecskemét környékén újabb zivatarcellák pattantak ki az Alföldön.

18 óra előtt nálam Pécelen is lecseppent az égből a szó szoros értelmében pár csepp eső, miközben kisütött a Nap. Dél és Kelet felé borulás látszik.

Eközben északnyugat felől nyugat-keleti irányban egy nagy zivatarzóna indult meg keleti irányba. 19:30 óra körül elérte a Balatont majd Budapestet 21 óra után. Ezt a villámot sikerült levenni 21 óra előtt Pécelről:

A képbe egy repülőgép is belement.

21 óra 15 perckor érintette a vihar a Duna vonalát és megindult Pest irányába, már csak 15 km légvonalban.

A vihar 22 órakor kezdett el tombolni és 23 óráig tartott.

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: