2010. július 20. Börzsönyi és 2010. július 21. Budapesti Zivatar

2010. július 20-án késő délután (17 óra körül) egy kisebb zivatar alakult ki Budapest északi részén. Ez után egyre több gomolyfelhő jelent meg, tornyosodott fel és alakult zivatarrá. Képek következnek:

Dupla tornyos cumulus congestus (Cumulus congestus=tornyos gomolyfelhő):

Itt már kezd megváltozni az alakja:

Már Cumulonimbus calvus:

A képek között átlagosan 5-10 perc különbség volt.

Este 20:30 körül is látszódott, hogy még mindig van energia a légkörben:

Péceltől észak felé nézve:

Este 21 óra után zivatarfelhő (cumulonimbus) képződés indult meg DNY felé:

Ugyanebben az időben (este 21-22 óra) Észak fele a Börzsöny fölött heves zivatarok képződtek. Minden 15. másodpercben lehetett látni felvillanást a felhőből. Néhány villámot sikerült is lefényképezni. A legjobbak:

A Börzsönyi zivatar 1 órán át vesztegélt a Börzsöny-Cserhát hegységek térségében hatalmas felhőszakadást okozva. Csak egy radarkép:

**********************

2010. július 21-én késő délután 17 óra körül ismét zivatarok kezdtek kialakulni Budapest északi része fölött. A szélirány ezúttal a viharokat DK-i irányba fújta, így Pécel (én is) is kapott belőle. 1 mennydörgést MP3 lejátszóra is sikerült felvenni.

MP3 lejátszóval felvett mennydörgés helye itt lesz.

Dél felé nézve:

Nyugat felé (Budapest felé) nézve:

Az eső nagy cseppekben szemerkélt, majd ömlött, a pár napja Szolnokon megtapasztaltakhoz hasonlóan. Budapest felett továbbra is gomolyodott a zivatar 1 óra hosszán keresztül. Közben halk morajlásokat, tompa hangú mennydörgéseket hallatott:

A felhő csak lassan oszlott szét:

Később, este 19:30 körül is még mutatkozott energia a légkörben. Gomolyfelhők képződtek D-DNY felé:

Ezek egyre nagyobbra híztak, és ÉNY fele is kialakult egy nagyon gomoly:

A DNY-i tömb zivatarrá fejlődött, amelyből 15-20 másodpercenként villámlott.

Videófelvétel is készült:

Felhőből a földbe csapó villámot nem láttam. A felhőben a villámtevékenység kb 30 percig tartott, utána tőlem DK-i irányban is kialakult egy újabb torony, majd nyugati irányban is. Ezekben mindössze 5 percig tartott a villámtevékenység! Felhőből a földbe csapó villámot nem láttam.

A távolabbi déli viharfelhő képe:

Nyugatra:

Mindössze 5 percig tartott a villámtevékenység. Azonban DK-i déli irányban az előző felhőnél messzebb is kialakult egy újabb zivatar, aminek következménye lehetett az, hogy a fenti képen a Kelet-Budapest fölött kialakult viharban megszünt a villámtevékenység (a gyors visszaáramlás miatt). Úgymond kiszívta az energiát a tőlem jóval messzebb és takarásban levő DK zivatar, amiről fénykép már nem készült. Ez utóbbi zivatar villámtevékenysége kb 10 percig tartott, majd gyengült. 1 felhő-föld villámot láttam, de nem sikerült videóra, vagy fényképre rögzíteni. A zivatar este 23 óra előtt nem sokkal Gyömrő környékén újraerősödött, majd a villámtevékenység ismét legyengült. 23 óra körül az eső ismét először gyengén esni, majd ömleni kezdett és végül 23 :10 perc körül mindössze 1 db újabb felhő-föld villámot (legalábbis a fényes felvillanás és a hangos dörgés ezt sejteti) idézett elő. Ez után a zivatar végleg szétesett. Nem sikerült tehát ezen a napon sem közeli villámlást nagy felbontásban lefényképezni.

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: