2010. július 17. Szolnoki zivatar

Ezen a napon Szolnokon voltam. Az égen egyre több tornyos gomolyfelhő jelent meg, úgyhogy elkezdtem fényképezni nem is sejtve, hogy egy zivatar kialakulásának leszek szem- és fültanúja. (I was in town Szolnok, Hungary. More and more cumulus clouds appeared so I started photographing them but didn’t think there had been a thunderstorm coming.) (tovább/more):

Az ég teteje felé nézve ezeket lehetett látni 14 óra 45 perc körül

(The top of the sky at about 2:45 pm):

Kicsit északias irányba lett fényképezve, Windows Háttérképnek nagyon tetszik! (heading to North a little…Nice picture to Windows Desktop):

És egy nagy gomoly pont a fejem felett (A big cumulus above my head):

A kert hátuljában, DNY-i irányban egy angyal alakú felhőt lehetett látni vitorlázó repülőgéppel (In the back of the yard I could see an angel shaped cumulus with a sailing aircraft):

A vitorlázó repülőgép még szépen siklott éppen az erős feláramlást (termik) kihasználva. (Sailing aircrafts are designed for sailing on thermal columns. Thermal columns make cumulus clouds: the carried moisture rises and condensates in the sky) Mi az a termik?: Link

Gomolyok képződtek dél felé (cumulus clouds at South direction):

Ezen a képen (nem feltűnően), de lehet látni a képződő zivatarfelhőt. A kép közepén, alul egy “kocka” alakú gomolyfelhő tornyosul. Ez mögött (balrább a mögötte levő gomoly) már képződik a zivatarfelhő!!! Ez azonban még a fotózás időpontjában nekem még nem tűnt fel. Észak felé nézve egy másik nagy gomolyfelhő  áramlott fel folyamatosan az égen: (kb. 15 óra 15 perc) (On the picture you can see the thunderhead growing. Look at the center bottom of the picture and you may see a “cube” shaped cumulus…look left from it. There’s the storm cloud but I didn’t noticed it at that time. this was at 3:15 pm.) Viewing to North an another cumulus was towering:

Nyugat felé nézve (to West):

Délkelet-dél felé nézve (South-East):

A kép alján középen a gomolyfelhők között egy laposabb elmosódott felhőt is látni. Ez a már kialakult zivatarfelhő üllő alakú teteje, amiből már égdörgéseket lehetett hallani. Megjelent egy nagyobb gomolyfelhő délnyugat felé, amely igaz lassan (fél óra- óra alatt), de egyre jobban hízott és hízott. Eközben persze az előbbi fotón a távolban levő zivatarfelhő egyre közelebb jött, a morajlások is sűrűsödtek (at the bottom of the picture between the cumuli there’s a flat cloud. That’s the anvil top of a thunderhead. Thunder was heard from there that time. Another larger cumulus appeared at SouthWest, which was growing slowly. As time was going on thunder sounds got louder and louder and this cloud was coming closer and closer):

Volt egy olyan érzésem, hogy egybe fog olvadni a közelgő zivatarfelhővel, végül egybe is olvadt (I had a feeling that this cloud was going to melt into the coming thunderhead. That happened!):

Még közelebb jött (It came closer):

Ez után videófelvétel készült, ami mindent elárul az akkori állapotról (A video from this time):

Nemsokára (10 perccel később) nagy (kb. 6 mm-es) cseppekben elkezdett szemerkélni. (The rain began to fall in 10 mintues) Videó:

A videón is hallatszik, hogy a villám becsapott a közelbe. Az eső rövidesen szakadni kezdett (A lightning struck nearby as you can hear in the video and the rain began to pour):

Képek:

3-szor csapott összesen villám a közelbe. Az egyik villám mennydörgését a kamera rögzítette (említett videó fentebb.) A másik kettőt pedig az MP3 lejátszó. (The lightning struck three times nearby. The thunder of the first strike was recorded by the camera. The other two was recorded by MP3 player):

http://www.freesound.org/samplesViewSingle.php?id=101550

Az áztató eső 1,5 óráig tartott és a forró levegő felfrissült. (The thunderstorm lasted 1,5 hours):

Végeredmény: Sikerült egy egyszerű cumulonimbus-ból kifejlődött multicellás zivatar felhőelemeinek kialakulását és életét (kialakulástól feloszlásig) részletesen megfigyelni. Mi az a cumulonimbus? Link

All in all I managed to observe a multicell thunderstorm from beginning to death.

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: