…és még mindig tart zivataros idő…

…és még mindig tart zivataros idő…jelenthetjük ki, mivel tegnap (2010. május 21.), tegnapelőtt (2010. május 22.) és még a mai napon is alakultak ki szerte az országban zivatarok. Nézzük akkor napról napra, hogy mi lesz:

Holnap (2010. május 24-én): A zivatarok kialakulása az északi, főleg – sajnos – az északkeleti árvíz sújtotta megyékre korlátozódik. Késő délutántól inkább északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok. A minimumhőmérséklet 10 °C, a maximum 22 °C és 27 °C között alakul majd. A szél északnyugatira fordul. A főváros és környékén a helyi sajátosságok miatt kevésbé valószínű zápor, vagy zivatar.

Kedden (2010. május 25-én) a hőmérséklet 10 °C és 15 °C között lesz reggel, délután 22 °C és 27 °C között. Az eleinte élénk nyugati szél megerősödik délutánra. Az északi tájakon és a délnyugati országrészben többfelé várható zápor, szórványosan zivatar.

Szerdán (május 26.) a hőmérsékletek nem változnak, de:

Frontrendszer közelíti meg a térséget és országszerte sokfelé számíthatunk záporra, heves zivatarok is kialakulnak, amiket felhőszakadás, vagy jégeső is kísérhet. Meteorológiai nyelven mezoskálájú konvektív komplexum is kialakulhat az északi országrészben. A mezoskálájú konvektív komplexum nagy kiterjedésű (akár 100 km átmérőjű, vagy még nagyobb) zivatarrendszer, ami órákon (8 óra vagy több), vagy akár napokon keresztül is tombolhat. Az ilyen zivatarrendszerek “magjában” heves forgószeleket és jégesőt okozó zivatarfelhő, úgynevezett szupercella okozza a legnagyobb puszítást. A szél délnyugatira fordul. Csütörtökön az időjárási helyzet az előző napéhoz nagyon hasonló, de estére hidegfront éri el az országot.

Pénteken át vonul a hidegfront és többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A hőmérséklet kb. 5 °C-ot süllyed (úgy kell érteni, hogy a maximum hőmérséklet 5 °C-kal kisebb lesz, mint az előző napon).

A folytatásban lehűlés jöhet újabb esős időszakkal, de ez még nagyon bizonytalan.

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: