Szerdán és csütörtökön heves zivatarok lehetnek!

Az előző előrejelzés kicsit alábecsülte a csapadékmennyiséget, mivel vasárnap délelőtt és este Pest megyében is volt kisebb eső. Ma (hétfőn, 2010. május 3-án Pécsett, illetve a keleti országrészben zivatarok is kialakultak.) De mi várható?

Holnap (Kedd, 2010. május 4-e) hasonló időjárási helyzetre lehet számítani, szórványosan alakul ki eső, zápor, 1-2 helyen zivatar is. Mind a metnet.hu, mind az országos meteorológiai szolgálat a zivatarokat inkább keletre várja, a nyugati-északi országrészre pedig esőket, záporokat. A minimumhőmérséklet 9-13 °C, a maximum 28 °C lesz.

frissítés 2010. május 4-e 20:32.

Az ország Északkeleti részén és a Gödöllői dombságtól keletre, a Mátrától délre alakultak ki 14 óra körül zivatarok. Este 19 óra körül Budapest délnyugati része mellett, illetve 20 óra után kicsivel Győrött alakult ki zivatar. Ez utóbbi zivatar szupercella volt. További zivatarok alakultak ki ugyanekkor északkeleten. Az ország délnyugati-nyugati részét esők, záporok szelik már át, és ez a csapadékzóna gyorsan haladt kelet felé.

Frissítés 2010. május 4. 22:44

Az előbb említett esőzóna csaknem teljesen kiszáradt!

Szerdán ez az időjárás megismétli saját magát, de késő délután nyugat felől felhősödés kezdődik, és Délkelet kivételével többfelé várható zápor, zivatar. A modellek szerint a Főváros és Környékét éjfél körül, Pécset este 19 óra körül, Győrt este 22 óra körül éri el a viharzóna. A viharzóna éjfél után gyengülni fog, és a zivatarok ekkor elcsendesednek.

Frissítés 2010. május 5-én, szerdán, 20:49-kor.

Délután 15 óra körül a Balaton környékén pattantak ki az első zivatarok, majd kialakult a Dunazug hegység környékén is 1-2, Pesttől 20-30 km-re, nyugatra. Ezután 16 óra körül Kecskemét környékén is kipattant egy zivatar, ami az előző zivatarokkal vonalba rendeződött, és észak felé vette útját. 18-19-20 órakor a zivatarlánc keresztülment Komárom-Esztergom megyében, Pest megyében, Heves megyében, majd északon lépett ki az országból 21 körül.

A zivatar Pécelre így érkezett:

A kamerámmal az esetleges rögzített villámokat még keresem, de úgy tűnik, hogy egy db villámot se sikerült megörökíteni. Az MP3 lejátszó felvételén egyelőre csak egy nagyon halk mennydörgést sikerült beazonosítani.

Radarképek:

Villámtérkép:

videó a vihar érkezéséről.

Csütörtökön, azaz 2010. május 6-án egész nap többfelé várható csapadék és lehűlés kezdődik. A WRF ARW numerikus időjárási modell jelenlegi számításai szerint a zivatarok (tornado.metnet.hu/wrf) 11 óra és dél körül vonalba rendezett zivatarok jelennek meg a középső országrészben, amik délről észak felé fogják végigáztatni a középső országrészt. További záporok, zivatarok a keleti országrészben fognak képződni, a nyugati országrész viszont teljes egészében kimaradna. A GFS numerikus időjárási modell jelenlegi számításai szerint a zivatarok a nyugati országrészt sem fogják megkímélni. A hőmérséklet 19 °C körüli értékre fog visszahűlni a nap végére.

Frissítés 2010. május 6. 22:57 perckor.

Délután 13 órakor Budán és Pest keleti részében, illetve Szolnoktól délkeletre alakultak ki az első zivatarok.

További zivatarok alakultak ki a Tiszántúlon, majd este 19 óra körül a Cserhát és a Mátra hegységek között is kialakult egy igen látványos zivatargóc, amelyet megvilágított a lemenő Nap fénye.

Videó:

Megjegyzés: a videó NEM SAJÁT szerzemény!

Ezután az éjszakai órákban dél felől újabb zivatarok léptek be a Duna-Tisza köze térségébe, azonban a viharzóna kelet felé (A Tiszántúl felé) kanyarodott végül 23 óra után lassanként elgyengült.

Erről a napról sincs komolyabb saját felvétel!

Pénteken a csúcshőmérséklet 23 °C marad és a nap folyamán délnyugatira fordul a szél, és változóan napos-felhős esős időre van kilátás. Komolyabb zivatar ekkor már csak 1-2 helyen fordulhat elő.

A szombati és vasárnapi délelőtti napos időszakokat délután további futó esők, záporok követik majd 24 °C-os csúcshőmérséklettel.

Az ezutáni időszakban várhatóan ismét szárazabb idő veheti kezdetét a http://www.idokep.hu előrejelzése szerint.

Az utóbbi napokban a zivatarok elsősorban a középső és a keleti országrészben (Tiszántúl, Duna-Tisza Köze) alakultak ki.

Reklámok

Névjegy csengeri
I love thunderstorms, lightning photography, interested in physics, paranormal things (ghosts), I like simulating explosions, clouds and smokes on computer. I like watching and making videos and upload them to Youtube. -------------------------- Szeretem a viharokat, villámokat fotózni, érdekel a fizika, parajelenségek (szellemek), szeretek robbanásokat, felhőket és füstöt utánozni a számítógépen. Szeretek videókat nézni és készíteni, feltölteni azokat a Youtube-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: